A matricákról

Matrica - ez a kis öntapadós fólia rengeteg mindenre jó... Az egyik legolcsóbb és legmobilabb reklámhordozó lehet, de ha nagyban gyártjuk le, akár az egyik legfigyelemfelhívóbb is. Kifejezheti rajongásunkat valaki vagy valami iránt. Ha azt akarjuk akár autónknak, motorunknak kölcsönözhet egyéniséget, de akár garázsajtónk dísze is lehet. Ha éppen harapós kutyánkra akarjuk felhívni a figyelmet, abban is segíthet. Vagy ha csak cégünk borítékaira akarjuk egyszerűen a feladót ráragasztani...

Hogy mi is a matrica? - ez nálunk Mánia

A matricák készítésének többféle módja van, ill. különböző anyagokból készíthetjük őket.

- A matricák készülhetnek plottervágással, amikor az egyszínű fóliából géppel kivágunk egy formát, majd a feleslegessé vált fóliát kihúzzuk, és így a kívánt alak marad meg a matricából, erre egy átvívő anyagot teszünk, ami megkönnyíti a matrica felragasztását, majd ragasztás után ezt eltávolítjuk. A színek egymásra vagy egymás mellé ragaszthatóak, de a módszert csak 1-2 színű matricák és nem túl nagy mennyiség esetén érdemes alkalmazni.

- készülhetnek oldószeres (vagy tintasugaras) nyomtatással, amikor egy speciális öntapadós anyagra nyomtatjuk a kívánt grafikát. Az anyag lehet papír, vagy vinyl, akár átlátszó is. A matrica nyomtatás után a kívánt alakra körbevágható. Ezt a módszert többszínű, ill. fotóminőségű matricák készítésénél érdemes alkalmazni.

- szitanyomással is készülhetnek matricák, ez akkor érdemes, ha nem túl kis mennyiséget gyártunk, ilyenkor ugyanis van egy egyszeri film és szitaköltség, ami nem mindegy, hogy hány matricára fog eloszlani a készítés során. Szitanyomásnál a megfelelő minőséget akár több szín esetén is elérhetjük, de a fotóminőségű grafikákat ma már érdemesebb nyomtatással gyártani. Mivel ennél az eljárásnál a matricákat ívben nyomjuk, ezeket elkészítés után fel kell vágni, vagy formára, alakra kell stancolni.

- készíthetünk matricákat ofszet nyomással is, amikor öntapadós anyagra nyomdai úton készítjük a grafikát. Ezt nagy mennyiségű gyártásnál alkalmazzuk, a gazdaságosság érdekében. Ezután az eljárás után ia darabra kell vágni vagy stancolni a kész matricákat.

- a mágnesmatricákat akkor használjuk, ha a fém felületre nem szeretnénk matricát ragasztani, ill. azt szeretnénk, hogy bármikor eltávolítható és utána akármikor újra felhelyezhető legyen. A matricák bármelyik eljárással készülhetnek, majd ezeket egy mágnesfóliára kasírozzuk.

- és talán a legigényesebb eljárás a műgyantás (domború) matricák készítése, amikor a már elkészített matricákat, egy speciális műgyantás bevonattal látjuk el. Ez a technika nagyon igényes és szép reklámhordozók elkészítését teszi lehetővé, de az ilyen matricák költségei még igen magasak. (kb. 10-20 Ft/négyzetcentiméter)